Flor Minerali Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
12 Temmuz 2024

Flor Minerali Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Flor minerali, vücudun kemik yapısının güçlü kalmasını sağlayan başlıca etkenlerden biridir. Sağlıklı ve dirençli bir vücut için iskelet sisteminin görevini tam olarak yerine getirmesi şarttır. İskelet sistemi ise yalnızca belirli vücut salgıları ve destek mineralleri sağlandığında güçlü bir yapıda olur. Flor minerali, iskelet sisteminin sağlık kriterlerini önemli ölçüde belirler. Aynı zamanda ağız ve diş sağlığı alanında da önemli bir rol oynar. Diş çürümelerinin büyük bölümü flor dengesizliğinden kaynaklanmaktadır.

Flor Minerali Eksikliği

Yeteri kadar flor tedarik edilememesi durumunda diş sağlığında önemli aksamalar meydana gelir. Dişlerde çürüme süreci hızlanır. Flor seviyesi normal olan bireylerde diş çürümeleri için aşırı tatlı tüketimi ve dişlerin bakımsız kalması gibi tetikleyici nedenler gerekirken, flor eksikliği bulunan kişilerde bu faktörler aranmaz. Ağız ve diş bakımını düzenli olarak yapan ve şeker tüketiminden kaçınan kişilerde dahi hızlı bir çürüme süreci başlayabilir. Ayrıca kemik erimesi riskini artırır. Kemiklerin sağlıklı ve güçlü yapısını ne kadar süre içinde kaybedebileceği konusunda standart bir zaman diliminden bahsedilemez. Kişinin vücudunda flor minerali eksikliğinin ne düzeyde ve ne zamandır var olduğu gibi durumlar kemik erimesi riskinin ne düzeyde olduğunu belirler.

Flor Minerali Fazlalığı

İnsan vücudu genel olarak eksiklik ve fazlalık durumlarına karşı oldukça hassas bir yapıya sahiptir. Ancak bu hassaslık, iskelet sistemi için daha çok geçerlidir. Zira söz konusu sistem, vücudun bütün kısımlarına yayılmış etkin bir kemik ağından oluşmaktadır. Bu kemik ağına dahil olan her bir kemiğin farklı bir yapısı bulunmaktadır. Her bir kemik arasındaki dengeyi korumak için flor dengesinin doğru miktarda muhafaza edilmesi gereklidir. Flor alımının fazla olması durumunda vücutta diş ve kemik bölgelerinde istenmeyen durumlar oluşabilir. Bunlardan en belirgin olanları diş minesi üzerinde görülür. Fazla flor minerali olan kişilerin dişlerinde sık sık tekrarlayan sararmalar ve önüne geçilemeyen tahribatlar söz konusudur. Ayrıca belirli bir bölgede yoğunlaşmayan ve bütün kemikleri risk altına alan işlevsel aksamalar meydana gelebilir.

Bebekler İçin Flor Minerali

İnsanların kemik yapısı gibi bütün hayatını etkileyecek karakteristik özellikleri, genellikle bebeklik çağında ortaya çıkar. Bu yapılar üzerinde ilerleyen dönemlerde birçok değişiklik olabilir ancak bebeklik dönemindeki özellikler, kendilerini büyük ölçüde korur. Oluşum ve değişim aşamasında kritik bir adım olan bebeklik döneminde kemik yapısını güçlü kılmak, bireyin sonraki yaşantısında rahat bir hayat sürmesini sağlar. Bu nedenle bebeklerde flor mineralinin sürekli olarak kontrol edilmesi ve eksiklik ya da fazlalık durumlarına müdahalede bulunulması gerekir.

Yaşlılar İçin Flor Minerali

Yaşlılık dönemi kemik erimesi riskinin maksimum düzeye çıktığı ve kemik erimesi olmasa dahi kemiklerin gücünü ciddi oranda kaybetmeye başladığı bir dönemdir. Ancak kemiklerde görülen değişimler ne kadar olumsuz ve hızlı şekilde gerçekleşiyor olsa da önüne geçilemez durumlar değildir. Güçsüzlüğü tamamen ortadan kaldırmak mümkün olmasa da süreci yavaşlatıcı tedavi yöntemleri izlenebilir. Bu yöntemlerin başında kemik yapısını en çok destekleyen ve güçlendiren flor minerali dengesini düzenlemek gelir. Florun fazlaca bulunduğu besinler tüketilerek kemiklerin ihtiyacı olan mineral desteği sağlanabilir. Bu besinlerden en yaygın olarak tüketilenleri somon balığı ve flor katılmış sudur.

Flor eksikliği ile mücadele etmek için bazı su kaynaklarına flor eklenmektedir. Çay, kahve gibi sıcak içeceklerin yapımında florlu suları kullanmak, vücuda gereken florun alınmasını sağlar. İçecekler haricinde bol somon balığı tüketmek de eksikliği daha kısa sürede gidermeye yardımcı olur.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Abdullah

12 Temmuz 2024 Cuma

Flor dengesizliği diş çürümelerine neden olabilir mi? İyi bir ağız ve diş bakımı yapmama rağmen dişlerimde hızlı çürümeler yaşıyorum, bu flor eksikliğinden kaynaklanabilir mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Abdullah bey, diş çürümelerinin birçok nedeni olabilir ve flor eksikliği bunlardan sadece biridir. Flor, diş minesinin güçlenmesine ve çürümelere karşı direnç kazanmasına yardımcı olur. Ancak, dengesiz beslenme, genetik faktörler, ağız kuruluğu ve bakteriyel enfeksiyonlar da diş çürümelerine neden olabilir. Diş hekiminizle görüşerek, dişlerinizdeki hızlı çürümelerin nedenini daha ayrıntılı bir şekilde öğrenebilir ve uygun tedavi yöntemlerini belirleyebilirsiniz.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Mineraller Ne İşe Yarar?

Mineraller Ne İşe Yarar?

Vitamin ve Mineraller Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Vitamin ve Mineraller Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Mineral Eksikliği Zararları

Mineral Eksikliği Zararları

Mineral Yağ Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Mineral Yağ Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Mineral Hangi Besinlerde Bulunur?

Mineral Hangi Besinlerde Bulunur?