Bor Mineralleri Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
25 Temmuz 2024

Bor Mineralleri Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Bor Mineralleri

Bor, ısıya dayanıklı ve sert bir elementtir. Periyodik cetvelde B harfi ile gösterilir. Bor elementi yeni keşfedilmiş bir element değildir; tarihsel olarak ilk kez Tibet'te kullanıldığı bilinmektedir. Günümüzde önemli bor kaynakları Türkiye, ABD ve Rusya'da bulunmaktadır.

Bor Minerallerinin Özellikleri

Bor mineralleri oldukça çeşitlidir. Bazı mineraller hemen her yatakta bulunurken, bazıları ise çok ender rastlanır. Doğada genellikle renksiz olarak bulunurlar, ancak içerdikleri farklı maddeler nedeniyle pembe, sarı ve gri renklerde de görülebilirler.

Önemli Bor Mineralleri

Pandermit

Pandermit, Türkiye açısından önemli bir bor mineralidir. Beyaz renkte olup kireç taşına benzer. Sultançayır ve Bigadiç yataklarında bulunmaktadır.

Boraks

Boraks, renksiz ve saydamdır. Çabuk bozularak suyunu kaybedip tinkalkonit'e dönüşebilir. Türkiye'de Eskişehir-Kırka yatağında bulunur.

Kolemanit

Kolemanit, sertliği 4-4.5 ve ağırlığı 2.42'dir. Bor bileşikleri içinde en çok bulunan mineraldir. Cevher boşluklarında parlak, saydam kristaller halinde bulunur. Türkiye'de Emet, Bigadiç ve Kestelek yataklarında, dünya çapında ise ABD'de bulunur.

Kernit

Kernit, renksiz, saydam ve beyaz uzunlamasına bireysel iğne şeklinde kümeler halinde kristaller oluşturur. Soğuk suda yavaş çözünür. Dünya genelinde Arjantin ve ABD'de bulunur.

Üleksit

Üleksit, lifsi ve sütun şeklinde bulunur. Saf olanı beyazdır ancak gri tonlarında da bulunabilir. İpek parlaklığında olanları da vardır. Türkiye'de Kırka, Bigadiç ve Emet'te; dünya genelinde ise Arjantin'de bulunur.

Probertit

Probertit, Kestelek yataklarında üleksit yanında ikincil mineral olarak gözlenir. Kirli beyaz ve açık sarımsı renktedir. Ancak Emet formu tabakalı birincil olarak Doğanlar-İğdeköy bölgesinde kalın tabakalı olarak bulunur.

Hidroborasit

Hidroborasit, lifsi bir dokuya sahiptir. Renksiz, beyaz ve şeffaftır. Parlak camsı bir yapısı vardır. Bazen içerisindeki minerallere bağlı olarak sarı veya kırmızı renklerde de bulunabilir. Kolemanit, üleksit, probertit ve tunelit ile birlikte bulunur. Türkiye'de en çok Emet, Doğanlar, İğdeköy sahasında ve Kestelek'te bulunur.

Bor Minerallerinin Kullanım Alanları

Bor mineralleri ve ürünleri geniş bir ticari kullanım alanına sahiptir ve bu alanlar giderek artmaktadır. Bor mineralleri ilaç sanayi, yapıştırıcı, tekstil, deterjan ve temizlik malzemeleri, gübre, cam ve nükleer silah üretiminde kullanılır.

Bor Minerallerinin Çıkarıldığı Bölgeler

Dünyanın en zengin bor mineralleri yatakları Türkiye'nin Orta Anadolu ve Batı bölgelerinde yer almaktadır. Balıkesir, Eskişehir, Bursa ve Kütahya önemli bor mineralleri alanlarıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Mineral Çeşitleri Nelerdir?

Mineral Çeşitleri Nelerdir?

Tuzlar ve Mineraller Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Tuzlar ve Mineraller Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Mineraller ve Özellikleri Nelerdir?

Mineraller ve Özellikleri Nelerdir?

Elmas Bakır Granit Mineral Midir?

Elmas Bakır Granit Mineral Midir?

Minerallerin Görevleri Nelerdir?

Minerallerin Görevleri Nelerdir?