Mineral CamMineral cam, saat camları ve gözlük camlarında kullanılan bir cam türüdür. Cam, çoğunlukla saydam veya yarı saydam halde kullanılan, genellikle kırılgan ve sert olan inorganik bir malzemedir. Antik çağlardan beri süs eşyası ve inşaat sektöründe kullanılan cam, sanayinin gelişmesi ile birlikte gözlük ve saat camları olarak da karşımıza çıkmaktadır. Camın ana maddesi silisyumdur. Mineral cam ise daha çok saat camlarında kullanılan cam çeşitlerindendir. Mineral Cam Nedir?Mineral cam, silisyum oksit yani kumdan yüksek ısıda elde edilen bir camdır. İlk olarak kilise camlarında kullanılmıştır. Mineral cam, 1.520 kırma indeksinde yüksek abbe sayısı ile bir optik kalite sağlar. Ancak özgül ağırlığından ötürü en ağır cam materyalidir. Yüksek numaralarda artan kalınlığı azaltabilmek için materyalin içerisine bazı metal oksitler ilave edilerek indeksi kırılır. Böylelikle daha ince bir mineral cam elde edilebilir. Ancak incelen mineral camın ağırlığı bu durumda daha da artacaktır. Mineral cam, dünyada bulunan ultraviyole ışınları geçirme özelliğine sahiptir. Mineral Camın Özellikleri Nelerdir?
Mineral camların renklendirilmesi iki şekilde olur. Bunlardan biri üretim esnasında direkt renkli cam olarak çıkarılması, diğeri ise özel bir vakum kabı içerisinde renklendirme yapılarak çıkarılmasıdır. Mineral cam, optik sanayisinin en ucuz ve en kolay temin edilebilen camıdır. Aslında bu camın ham maddesi küçük diyoptriler için ideal bir yapıya sahiptir. Fakat hipermetrop, miyop, astigmat veya bunların hepsinin kombinasyonu için iki diyoptriyi geçtiğinde camın ortasında veya kenarındaki kalınlık estetik olarak sorun çıkarır. Ayrıca ağır olması da kullanım konforunu olumsuz etkiler. Bu yüzden bu gözlük çeşitlerinde her birinde ayrı ayrı kırma endeksi değişiklik gösterir ve miyop, astigmat veya hipermetrop kullanımlarına göre farklı kalınlıklarda indeksler yapılır. Saat Camlarındaki Mineral CamSaat camlarındaki mineral cam ise temperleme yöntemi ile sertleştirilmiş, çizilmeye ve kırılmaya pleksiglasa göre daha dayanıklı bir cam çeşididir. Bu cam, saat sektöründe safir cama alternatif olarak üretilmiştir. Mineral cam, saatlerde çizilmeye karşı dayanıklıdır ancak çizilmez değildir. Mineral cam, yan açı ile kenar kısımlarına bakıldığında yeşilimsi bir renk oluşturur. Yapı olarak kırılgan bir yapıya sahip olan mineral cam, şeffaflığı yüksek bir cam çeşididir. Çok kolay buğulanma yapar ve yansıma özelliği fazladır. Temizliğe elverişli olmasının yanında kolay tozlanmaz bir yapısı vardır. Mineral cama birçok kimyasal madde etki etmez. Yine gözlükte olduğu gibi UV ışınlarını geçirgen bir yapıya sahiptir ve zaman içerisinde şeffaflığını yitirmez. Mineral Camın Günümüzdeki KullanımıGünümüzde gelişen teknoloji ile alternatif camlar üretilse de işlenişi ve maliyeti ucuz olduğundan mineral cam kullanımı halen bütün sektörlerde aktif haldedir. Alım gücü ile orantılı olarak mineral cam kullanımı yoğunluğunu devam ettirmektedir. |
Mineral cam saat camlarında kullanılıyor ama çizilmeye dayanıklı olmasına rağmen tam çizilmez değil mi? Temperleme ile sertleştirilmesine rağmen neden çizilmelere karşı tamamen dirençli değil?
Cevap yazMerhaba Ülger,
Evet, mineral cam saat camlarında sıkça kullanılan bir malzemedir ve temperleme işlemi ile sertleştirilir. Ancak, tamamen çizilmez değildir. Bunun nedeni, mineral camın yapısal olarak belirli bir sertlik derecesine sahip olmasıdır. Sertlik derecesi, Mohs sertlik ölçeğine göre değerlendirilir ve mineral cam genellikle 5-6 arasındadır. Daha sert malzemeler (örneğin, elmas veya sert metal alaşımları) mineral camı çizebilir. Özetle, mineral cam temperleme ile daha dayanıklı hale getirilse de her türlü darbe ve temas karşısında tamamen çizilmez hale gelmez.