{ "title": "Vücudumuzdaki Mineraller", "image": "https://www.mineral.gen.tr/images/vucudumuzdaki-mineraller.jpg", "date": "19.01.2024 00:44:14", "author": "seval sarıboya", "article": [ { "article": "
Vücudumuzdaki Mineraller, İnsan vücudunun genel düzeni ile ilgili hareket fonksiyonlarını sağlayan kemik dokuları; Allah'ın yaratma sanatını anlatan yüceliğidir. Çünkü kemik dokuları vücutta oluşturan kalsiyum ve demir gibi birçok önemli mineralleri üretir. Vücudun ihtiyacına göre bu mineralleri depolar ve önceden ürettiğini vücuda aktarır. Bunları insan vücuduna sağlayan Allah'tır. Bitkiler mineral ihtiyacını topraktan alırlar. Hayvanlar ise bitkileri ya da diğer hayvanları yiyerek mineral ihtiyaçlarını sağlarlar. İnsan beslenmesinde mineraller kaynağı olan; Kemik ve diş yapısı, sinir ve kasların çalışması, kan yapımı işlevleri için de yeterli mineral almak çok önemlidir. Bu nedenle vücudun gerekli mineralleri alabilmesi için vitaminler ve diğer besinler yoluyla alınması gereklidir. A vitaminleri karaciğerde depolanır ve ısıya dayanıklı olan vitamin kaynağıdır. A vitamini, saçların daha sağlıklı olması ve daha parlak olmasını sağlar. B vitamini, hayvansal ve bitkisel gıdalar içeren vitamindir. Süt, yumurta ve ciğer gibi gıdalarda bulunur. C vitamini, portakal ve mandalina gibi meyvelerinde bulunur. Ayrıca maydanoz gibi yeşil bitkilerde de bolca bulunur. D vitamini, kemikler için en önemli vitamindir. Kemik erimesi ve kireçlenme gibi oluşan hastalıklara karşı vitamindir. E vitamini ise antioksidan özelliği olan vitamindir. Bunun için vitamin ve mineraller birlikte uyum içinde çalışarak kemiklerimizi geliştirir, yaraları onarır, bağışıklık sistemimizi güçlendirir, yediklerimizi enerjiye çevirir ve hücrelerimizi oluşturur.

Minerallerin Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Kalsiyum; Büyük bir kısmı kemiklerde ve dişlerde bulunur. Kalsiyum ile vitaminler arasında büyük bir bağ oluşturur. Ancak küçük bir miktarını sinirler ve kaslar kullanır. Kalsiyum eksikliğinde kemikler güçsüzleşir ve kolay kırılmaya neden olur. Kalp hastalarında, özellikle yüksek tansiyonda ihtiyaç duyulan bir mineraldir. Aynı zamanda vücudun tüm fonksiyonlarında görevlidir. Kalsiyum içeren besinler; Süt, peynir ve yoğurt gibi süt ürünleri oluşturmaktadır. Diğerleri ise lahana, nane, yumurta, incir, badem, fındık, fıstık, tereyağı, pekmez, keçiboynuzu ve balık gibi kalsiyum minerali bulunan besinlerdir.

Fosfor; Hücrelerin büyümesine yardımcı olan fosfor, kalp düzeni ve böbrek fonksiyonları için gereklidir. Fosfor eksikliğinin en önemli nedenleri; Yetersiz beslenme, iştahsızlık, kemik ağrıları, depresyon, düzensiz nefes alma ve sinir hastalıkları gibi sıkıntılar verir. Fosfor içeren besinler; Sığır eti, buğday kepeği, lahana, peynir, mısır, kakao, yumurta, balık, meyve, sarımsak, baklagiller, karaciğer, soya fasulyesi ve yer fıstığı gibi en zengin besinlerdir.

Kükürt; Sağlıklı saç, cilt ve tırnaklar için gerekli vitaminler arasındadır. Özellikle oksijen dengesinin düzenini sağlamaya yardımcı olur. Beyin fonksiyonları için de önemlidir. Aynı zamanda B vitaminlerinin işlevlerini yerine getirmesi ve karaciğerde safranın salgılanmasına yardımcı olur. Kükürdün vücutta yeterince bulunmadığı hallerde saçlarda zayıflık ve ciltte solgunluk görülür. Besinler içerisinde; Kırmızı et tavuk ve balık eti, havuç, sarımsak, kereviz, siyah turp, lahana, ıspanak, çilek, muz, marul, patates, yumurta, soğan, incir ve hurma gibi kükürt minerali açısından zengin besinlerdir.

Demir; İnsan vücudu için gerekli minerallerden biridir. Kandaki oksijeni taşıyan kırmızı kan hücrelerinin üretimi için gereklidir. Demir vücutta büyümeye yardım eder ve yorgunluğa karşı vücut direncini arttırır. Özellikle demir kadınlar için daha önemlidir. Bu sebeple, özellikle büyüme çağındaki çocuklar için vücut ve beyin gelişimi açısından çok önemlidir. Besinler içerisinde; Kuru kayısı, kuru üzüm gibi kurutulmuş meyvelerdir. Kırmızı et, karaciğer, pekmez, lahana, fasulye, pancar, tahıllar, yumurta, patates, fındık, badem, şeftali, armut, hurma, kabak ve balık gibi demir minerali bulunan besin maddeleridir.
" } ] }