{ "title": "Su ve Mineraller", "image": "https://www.mineral.gen.tr/images/su-ve-mineraller.jpg", "date": "20.01.2024 03:23:13", "author": "ümit kadak", "article": [ { "article": "
Su ve Mineraller, Su, canlılığın vazgeçilmez maddesidir. İnsan ve canlı vücudunun büyük bölümünü su oluşturur. Hatta Beyin gibi bazı organlarımızda bu oran %80 - 90 a yakındır. Yaşam kaynağı olan su içerisinde hayati önem taşıyan birçok minerali de barındırır. Özellikle de sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum ve fosfat gibi vücudumuz için önem arz eden mineraller suda doğal olarak bulunmakta.

Formülü (Molekülü) ise 2 hidrojen 1 oksijendir.

Mineraller; Mineraller doğal olarak yer katmanlarında bulunan, canlıların üretemediği artı değerli metaller ve eksi değerli anyonların oluşturduğu metal üretmek için ham madde olarak kullanılan kimyasal bileşiklerdir. Örnek; mermer, granit, kireç taşı gibi maddeler minerallerden oluşur ya da bakır mineralinden, demir mineralinden elde edilir. Demir minerali bünyesinde demirden başka minerallerde barındırmaktadır, mineraller için metallerin doğada bulunan hammaddeleridir diyebiliriz. Mineraller canlıların yaşamı için çok önem arz etmektedir, özellikle de insanlar için. İnsanın kemik ve kan hücrelerinde kalsiyum ve demir bulunmaktadır. Aynı şekilde sinir hücrelerinin çalışması, kasların gerilip gevşemesi gibi birçok fonksiyon sayılabilir. Canlılık olaylarında minerallerden gelen metaller büyük rol oynar. Vücudumuz enzim ve vitaminlerin çalışması için mineral kökenli maddelere ihtiyacı vardır.

Vücudumuz su içinde yüzen birçok molekülün ve maddelerin belirli bir etkileşim içerisinde olması ile işlevlerini görmektedir. Unutulmamalıdır ki bu maddeler besinlerimiz le alınmaktadırlar. Besinlerle alınan bu maddelerin atılımı da başlıca idrarla olmaktadır. Bu açıdan besinlerimiz le alınan madenler az veya çok olmamalı, dengeli ve yeterince alınmalıdır. Her bir maddenin alım ve kullanımı farklı olduğu için ayrı ayrı Ele alınacaktır. Sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, klor, fosfat, sülfat gibi madenler besinlerimizde oldukça bol miktar dada bulunurlar. Ayrıca bunlara olan gereksinimlerimiz de fazladır. Madenler dışında çok az miktarda alınması gereken ve nedenle iz ve eser elementler denilen madenler vardır. Bunlarda bakır, çinko, flor gibi madenlerdir. İnsan vücudunun %4'ü madensel ögelerdir. Minerallerin çoğunluğu kalsiyum ve fosfor oluştururlar.

Mineral Çeşitleri, Kalsiyum (Ca); İskelette ve sıvılarda iyon olarak bulunur. Kasların kasılıp gevşemesinde, kemik ve iskelet sağlığında, dişlerin oluşumunda önemli rol oynar. Kalsiyum ihtiyacı karşılanmazsa kemiklerde depolanmış kalsiyum kullanılmaya başlar ki bu durum zamanla kemik dokusunun zayıflamasına neden olur. Kemik erimesi riskini ortaya çıkarır.

Potasyum (K); Özellikle hücre içi sıvıda iyon olarak bulunur. Potasyum, vücuttaki sodyum ile iş birliği yaparak vücudun su ve elektrolit dengesini sağlar. Özellikle kalp ritminin düzenlenmesin de büyük rolü vardır. Ayrıca tansiyonun dengelenmesinde hatta yüksek tansiyonun düşürülmesinde etkilidir.

Sodyum (Na); İskelette, hücre içi ve hücre dışı sıvıda bulunur. Vücuttaki su ve elektrolit dengesinin sağlanmasında görevli en önemli mineraldir. Hücrelerden kana ya da kandan hücrelere madde geçişi sodyum sayesin düzenlenmektedir. Fazla alınması durumunda ödeme, tansiyonun yükselmesine ve böbreklerin fonksiyon bozukluğuna yol açar.

Magnezyum (Mg); İskelette ve vücut sıvılarında bulunur. Magnezyum birçok enzimin yapısında bulunarak enerji üretimini, sindirim ve emilim gibi hayati olaylarda görev alır. Kalsiyumun tersi bir özelliğe sahiptir. Magnezyum da kasların gevşemesini sağlar.

Fosfor (P); İskelette, dokularda, hücre içi ve dışı sıvıda bulunur.

Demir (Fe); Hemoglobin ve enzimlerle birlikte dokularda bulunur.

Bakır (Cu); Enzimlerin yapısında.

İyot (I); tiroit bezinde ve kanda bulunur.

Kükürt (S); Özellikle hücre dışı sıvıda ve proteinlerin sülfür bağlarında bulunur.

Klor (Cl); İskelette, hücre içi ve dışı sıvıda bulunur.
" } ] }