{ "title": "Mineral Nedir", "image": "https://www.mineral.gen.tr/images/mineral-nedir.jpg", "date": "19.01.2024 13:09:23", "author": "Yücel", "article": [ { "article": "Mineral Nedir, Mineral kelimesi günlük yaşamımızda bazen duyduğumuz neye yaradığını çoğumuzun bilmediği aslında merak ettiğimiz bir kelimedir. Aslına bakarsanız mineral yaşamımızın olmazssa olmazıdır. Sözcük olarak küçük ama yaptığı işlerle oldukça hayati bir öneme sahiptir. Bu ön söz açıklamadan sonra bakalım mineral neymiş nelerden meydana gelirmiş biraz da minerallerden bahsedelim.

Mineral Nedir?

Yer kabuğundan elde edilen mineral Latince isim olarak da mineralis kelimesinden gelir. Mineraller genelde 100 km kadar kalınlığa sahip Litosfer in en üst birkaç kilometre dış kısmında bulunur. Minerallerin gerek fiziksel gerekse kimyasal özellikleri vardır. Mineralleri tanımlayacak olursak suda çözünürlük suda çözünmezlik, asit ve ısı etkisi, bazı kimyasallarla meydana getirdikleri bileşikler minerallerin kimyasal özellikleridir. Fiziksel özellikleri esneklik sertlik, yoğunluk, ışığı kırma ve iletkenlik gibi alanlarla tarif edilir. Minerallerin bir kısmı dünyanın çekirdeğini meydana getiren magmanın püskürmesiyle açığa çıkarlar kuvars gibi. Bazı mineraller suların termik etkisi ile bazı tuzlar minerallere dönüşür. Baryum filizi ve barit gibi. Canlı organizmalardan oluşan mineraller de vardır mercan da buna bir örnektir. Magmada bulunan uçucu elemanların çıkardığı gazlar diğer bir minerale dönüşür. Volframit, kalay filizi gibi minerallerde vardır. Aslına bakarsanız cıva hariç minerallerin geneli katı haldedir. Asfalt ve petrol organik mineraller için örnek teşkil eder. Minerallerin kendine özgü yapısı vardır bu değişmez bu kristal yapıları inceleyen bilim dalına da mineroloji denilir. Mineraller sadece tabiatta bulunduğu şekilde dile getirilmez canlıların anatomik yapısında da mineraller adeta yapı taşı gibidir hayati önemi vardır. Minerallerin insan vücudu için gerekliliklerine baktığımız da mutlaka olması gereken mineraller vardır örneğin kemik ve diş oluşumu için kalsiyum ana mineraldir. Demir oksijeni kana ve hücrelere taşıyan bir mineraldir eksikliğinde kansızlık yani anemi başlar. Bütün bu bilgiler ışığında başlıca minerallerin vücudumuzdaki işlevleri şu şeklide izah edilebilir.
Görüldüğü üzere mineraller günlük yaşamımızın ayrılmaz bir parçasıdır. Hayatımız boyunca hep iç içe yaşarız minerallerle.
" } ] }