{ "title": "Mineral Eksikliğinde Görülen Hastalıklar", "image": "https://www.mineral.gen.tr/images/mineral-eksikliginde-gorulen-hastaliklar.jpg", "date": "19.01.2024 13:54:19", "author": "Hacer Sakman", "article": [ { "article": "
Mineral Eksikliğinde Görülen Hastalıklar, vücudun kendi kendine meydana getiremediği organik olmayan maddeler olan mineraller, vitaminler ile hareket ederek vücudumuzda çok fazla ihtiyaç duyulan yerlere faal bir biçimde ulaşmalarını sağlarlar. Bu nedenle insan vücudunun minerallere de ihtiyacı vardır. Farklı mineral azlığının insan vücudunda farklı problemlere ve farklı rahatsızlıklara neden olmaktadır. Kan basıncında, halsizlik, kalp ritminde, kaslarda güçsüzlük, çabuk yorulma, düşük tansiyon, kas fonksiyonlarında, vücuttaki sıvı eşitliğinin devamlılığında, çoğalmada çokça mühim rol oynayan mineraller ayrıca kan yapımında ve sağlıklı sinir işlevlerinin gelişimini de kontrol ederler.

Özel olarak büyüme ve gelişme zamanındaki çocuklarda mineral azlığı oldukça çok problemlere sebep olabilmektedir: Demir mineralinin eksikliğinde insanlarda en sık görülen hastalıkdan bir tanesi kansızlıktır. Kansızlığın azlığının getirdiği sorunlar derilerin soluk olması, saç dökülmelerine neden olur. Nefes darlığına sebep olur. Tırnaklarda kırılmalar, dudak kenarlarında yaralar, ellerde çatlamalar. Depresyona girmelere neden olur. Soğuğa karşı dayanıklı olmamak, mide bulanması, vücutta kaşınmaların olması. Selenyum mineralinin eksikliğinde ise çocukların gelişmesinin yavaş olarak meydana geldiğine neden olmaktadır. Kanser hastalığının meydana gelmesine sebep olmaktadır. Damarlarda esneme yeteneğinin eksikliği görülmeye başlar ve kas oluşunun da bir zayıflık söz konusu olmaktadır.

Çinko mineralinin eksikliği çocuklar da gelişme ve büyüme geriliğine neden olur. Bireylerde iştahsızlık olur. Kilo almada yetersizlik, dikkat eksikliği yani odaklanamama. Büyüme ve gelişme geriliği oluşabilir. Ayrıca ergenlik döneminde cinsel olgunluğa gelememe, enfeksiyonlara dayanıksız olma, öğrenme eksikliği, bazı duyularda problem oluşması örnek olarak tat alma duyusunda, sivilce oluşması, saçlarda dökülme ve saçlarda incelme gibi cilt problemleri yaşanabilir. Kükürt mineralinin eksikliğinde cilt problemlerine sebep olmakta ayrıca saç sorunlarına ve tırnak problemlerine neden olmaktadır. Kükürt minerali bunlar için gerekli bir mineraldir.

Kalsiyum mineralinin eksikliğinde ise yüksek tansiyonun oluşması, seğirmeler, diş çürümelerinin olması, uykusuzluğun olması, sinirli olmak, çocuklarda çok görülen raşitizm rahatsızlığı, kaslarda oluşan kramplar, iştahsızlık, kemiklerde kolay kırılmalar ve saçlarda kırılmalar. Diş etinde kanamalar ve diş etinde şekil bozukluklarına sebep olmaktadır. İnsanlarda kolay ağlamaların oluşması, iştahsızlığa neden olur ve dalgınlık oluşmasına sebep olur. Magnezyum mineralinin eksikliğinde ise bebeklerde havaleye neden olur. Halsizliğe sebep olur, dalgınlığa neden olur, hafıza zayıflığına neden olur, iştahsızlığı arttırır, huzursuzluk oluşmasına neden olur, uyku bozukluklarına sebep olur, öğrenme düzeyinin azalmasına neden olur, kas seğirmeleri ve vücutta titremeler gibi sorunlara neden olur.

Potasyum mineralinin eksikliğinde kadınların başının belası olan selülit, çabuk sinirlenme, vücutta karıncalanmanın meydana gelmesi, istiğfar etme, kalp ritminde bozukluk, odaklanmada problem yaşama, karında şişkinliğe sebep olur. İyot mineralinin eksikliğinde guatr hastalığının olmasına neden olur. Fosfor mineralinin eksikliğinde ise iştahsızlığa neden olur, kaslarda zayıflığa neden olmaktadır. Sodyum mineralinin eksikliğinde ise odaklanamama, istiğfar etme, tansiyon düşüklüğüne neden olur, kilo kaybına neden olur, iştah problemleri yaşama yani iştahsızlık, çarpıntıların oluşması, baş dönmelerinin meydana gelmesi, sıcağa karşı dayanamama, midelerin bulanmasına neden olmaktadır.

Kısacası mineraller vücudumuz için çok önem arz eder. Vitaminler ile hareket ederek birçok işlevin yerine gelmesine yardımcı olur. Bu minerallerin eksikliğinde insanlar açısından çok büyük problemlere yol açar. Bu problemler insan yaşamının sürdürülmesinde engel teşkil eder. Genel bir bakış açısından ele alacak olursak minerallerin eksikliğinde cilt problemleri, diş eti sorunları, mide bulantıları, kas krampları, vücutta titremeler, saç dökülmeleri, sinir fonksiyonlarında bozulmalar, önemli psikolojik sorunlar, odaklanamama sorunları ve buna benzer birçok problemler oluşmaktadır. Bu nedenle vücudumuzun ihtiyaç duyduğu bu mineralleri karşılamak için bu minerallerin olduğu besinleri sık olarak tüketerek bu rahatsızlıkların önüne geçebiliriz.
" } ] }