{ "title": "Mineral Bakır", "image": "https://www.mineral.gen.tr/images/mineral-bakir.jpg", "date": "19.01.2024 05:41:18", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "Mineral Bakır, bakır vücuttaki mevcut olan dokuların yenilenmesinde özellikle kemik yapısının çok daha sağlam ve güçlü olmasında görevlendirilen enzimler açısından oldukça önemlidir. Ayrıca proteinin sentezinde ve vücuttaki enerjinin üretiminde büyük rol oynamaktadır. Ayrıca alyuvarların oluşumunda da katkısı bulunmaktadır. C vitamini ve çinko kullanımı ile sinir sistemi ve beyin sağlığı içinde en gerekli mineraldir. Hem deri Hem de saç sağlığı açısından bakır oldukça faydalıdır. Ancak vücutta yeterli oranda bakırın olmaması halinde kansızlık problemi ortaya çıkmaktadır. Çoğunlukla bakır eksikliğinde kişinin vücut direncinde gözle görülen azalmalar, güçsüzlük çekmesi, egzama ve deride meydana gelen yaralar gibi sorunlara yol açmaktadır. Ayrıca dışarıdan aşırı derecede alınan bakır ise kişinin vücudunda yüksek oranda bakır olmasına sebep olmaktadır. Günlük bakır ihtiyacı yetişkinlerde yaklaşık 2,5 mg, bebeklerde 0,5 ile 1 mg, çocuklarda ise 1 ya da 2 mg bakırın alınması günlük vücut ihtiyacını karşılayabilmektedir.

Mineral Bakırın Faydası
Mineral Bakırın Aşırı Alınımı ve Zararları ile Yetersizliği

Genellikle bakırın yüksek oranda vücuda alınması, vücut içerisinde fazla bakıra sebep olmaktadır. Vücutta depolanan bakır fazlalığı özellikle kanser riskini de büyük ölçüde arttırırken bunun dışında kişide bunaklık, depresyona girme, şizofreni hastalığı, hipertansiyon ve özellikle bedensel-zihinsel olarak rahatsızlıklara neden olabilmektedir. Ancak uzun zamandır vücutta bakır eksikliğinde ise kansızlıktan dolayı düzeltilemeyecek derecede anemi hastalığına neden olmaktadır. Genel olarak bakır hastalığı uzun süreli ve düzenli olarak beslenme yetersizliği olan çocuklarda sık olarak görülmektedir. Mineral bakır en çok hangi besinlerde bulunur, bakır minerali hem taze hem de kuru üzümde, ceviz, sarımsak, brokoli, arpa, zeytin, pancar, bal, tam buğday unu kullanılarak pişirilen esmer ekmek, portakal, pekmez ve fındıkta bulunmaktadır.

Mineral Bakır

Çoğunlukla kansızlık durumunun başlıca nedenlerinden birsi de vücutta yeterli düzeyde bakırın bulunmamasıdır. Çünkü bakır mineralinin mevcut olan demir alyuvarlar ile kolaylıkla emilebilmesi oldukça büyük önem taşımaktadır. Ayrıca vücutta bakırın eksikliği aynı şekilde demirinde eksikliğine sebep olabilmektedir. Bunun için diyet yolu ile kişi vücuduna yeterli oranda demir takviyesi yapmış olsa bile asimilasyonun olmamasından dolayı kanın esas maddesi hemoglobini meydana getiremez. Bakırın eksikliğinde kaynaklı olarak hücrelere yeterli oranlarda oksijen taşınamaz ve bunun için yorgunluk hissi, enerji eksikliği gibi sorunlarda ilk sırada gelmektedir.
" } ] }