{ "title": "Demir Minerali", "image": "https://www.mineral.gen.tr/images/demir-minerali.jpg", "date": "19.01.2024 22:06:19", "author": "evin esen", "article": [ { "article": "
Demir Minerali, İnsan vücudu amaçlı önemi ve yararları bakımından dayanılmaz tek mineraldir. B vitaminlerinin tüketimi, bakır ve kalsiyum emilim durumu kandaki oksijeni taşıyan kırmızı kan hücresinin ve farklı enzimlerin imalatı için lazımdır. Demir minerali, bağışıklık sistemini güçlendirip hastalıklardan korunmaya destekçi olabilir. Beden direncini arttıran demir yorgunluğa karşın etkilidir. Demir minerali vücudun büyümesine de yardım eder. Bu sebeple, bilhassa gelişme dönemindeki çocuklar amaçlı beden ve beyin gelişimi bakımından çok mühimdir. Kırmızı et ve karaciğerde de bolca yer alan demir minerali, noksan olduğunda kansızlığa yol açmaktadır ve bunun için da demir eksikliği anemisi model isimlendirilmektedir. Demir eksikliği ve bunun için ilişkili model meydana gelen anemi başka bir deyişle anemi ise demir eksikliği anemisi model isimlendirilir. Bayanlar erkeklerden daha çok miktarda demir tüketirler. Bu sebeple bayanlarda demir eksikliği daha çok miktarda görülür. Demir eksikliği konsantrasyon bozukluğu halsizlik, kalp çarpıntısı, yorgunluk, solgunluk, sinirlilik, bağışıklık sisteminde problem, saçlar ve kemiklerde kırılganlık olması gibi sıkıntılara neden olabilir. Bununla birlikte, saç dökülmesi, saç ve tırnaklarda çatlama olması, dudak kenarlarında oluşan yaralar ve yutma güçlüğü benzeri sorunlara neden olabilir. Bilhassa C vitamini demir emilimini kolaylaştırdığı amaçlı Anemiden korunmaya destekçi olabilir. Gebelik sırasında, bebeklerde ve çocuklarda demir gereği daha çok miktarda meydana geldiği amaçlı bilhassa bu dönemlerde demir eksikliği neticesi oluşabilecek gelişme bozukluklarının önüne geçmek amaçlı yeterlidir miktarda demir alınmalı, gerekirse demir haplarıyla demir desteği yapılmalıdır.

Demir Fazlalığı ve Zararları Nelerdir?

Fazla Miktarda miktarda demir almak damar sertliğine, hücrelerin erken yaşlanmasına ve yağlanmasına yol açmaktadır. Bununla birlikte, demir fazlalığı, kanser riskini arttırmasının yanında, siroz, şeker sağlık sorunu, kalp büyümesi, halsizlik, iştahsızlık ve kilo kaybı, bulantı, öğürme ve soluk darlığı benzeri sağlık meselelerine yol açmaktadır.

Demir Minerali Hangi Besinlerde Bulunur?

Tahıllar, pekmez, yumurta, fasulye, lahana, patates, pancar, badem, fındık, hurma ve kabak benzeri besinlerde de yer almaktadır. Demir mineralinin noksan olması konsantrasyon sorunları, sinirlilik, yorgunluk, kalp çarpıntısı, halsizlik benzeri sorunları da eşliğinde getirmektedir. Demir minerali balıklarda da bol miktarda yer almaktadır ve itinalı model tüketilmesi gerekiyor. Gebelik döneminde demir çok mühim olduğundan bu dönemde demir desteği almak çok mühimdir. Şeftali ve armut benzeri lifli meyvelerin tüketilmesi de demir mineralinin alınması bakımından çok yararlıdır. Yetişkinlerde gündelik demir gereği 8 - 10 mg dolayındadır. Bu oran bayanlarda gebelik, emzirme ve regl dönemlerinde belli bir süre daha fazladır. Kuru üzüm ve kuru kayısı benzeri kurtulmuş meyvelerde de fazla yüksek miktarda demir minerali yer almaktadır. Düzenli ve yeterli miktarda tüketilmesinde fayda vardır. Fazla miktarda miktarda demir alınması halinde damar sertliği, hücrelerin erken yaşlanması, yağlanması benzeri sıkıntılara neden meydana geldiği benzeri, kanser riskini de arttırmaktadır. Günlük demir ihtiyacı yetişkinlerde, erkeklerin gündelik demir gereği aşağı yukarı 8 -10 mg kadardır. Bu miktar gebelik, emzirme ve adet dönemlerinden ötürü bayanlarda biraz daha fazladır.
" } ] }